Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdeněk Matěj Kuděj (1881–1955)

Portrét českého spisovatele, překladatele a dobrodruha, jednoho z členů pražské předválečné bohémy seskupené kolem Jaroslava Haška.

Jaroslav Hašek a Z. M. Kuděj na výletě

Narodil se roku 1881 v Hořicích (v Podkrkonoší) jako syn inženýra zaměstnaného na stavbě železnice a od mládí byl tak uvyklý častému stěhování. Gymnázium navštěvoval nejprve v Praze na Vinohradech a poté v Příbrami, kde střední školu absolvoval s jednoročním zpožděním a s tzv. consiliem abeundi, tj. doporučením, aby opustil školu a nevstupoval na univerzitu. Začal pracovat jako lékárnický praktikant v Pacově a v Sadské, ale ještě před složením farmaceutické zkoušky jej odvedli na vojnu. Z vojenské služby byl však brzy propuštěn kvůli předstírané duševní chorobě. V roce 1903 se vydal "na zkušenou" do ciziny a když v německém Hamburku náhodou vyhrál lodní lístek, vypravil se přes oceán do Spojených států amerických. Během svého trampského putování po celých USA vystřídal rozmanitá zaměstnání, navštívil řadu měst i zapadlé kouty amerického venkova a setkal se s příslušníky nejrůznějších společenských vrstev.

Ve svých toulkách pokračoval i po návratu do Čech roku 1909 a své zážitky nadto začal literárně zpracovávat. Publikoval v novinách (zejména cestopisné povídky) a stal se jedním z předních kumpánů Jaroslava Haška (k nimž dále patřil například Josef Lada, František Langer, Emil Artur Longen, Jaroslav Panuška, Franta Sauer nebo Gustav R. Opočenský). Roku 1912 skončil Kudějův plánovaný pobyt v Rusku zatčením, půlroční vazbou a posléze vyhoštěním. V letech 1913–1914 podnikl s Jaroslavem Haškem několik tuláckých výletů po středních Čechách (1913 na Berounsku, Křivoklátsku a Plzeňsku; 1914 v Posázaví), které se staly zdrojem hned několika jeho vzpomínkových próz. Během 1. světové války se Kudějův nástup na vojnu protáhl vinou revmatismu až do roku 1917, kdy narukoval coby vojenský písař (v Berouně, Rumburku a ve Vídni), a naopak ještě před koncem války byl superarbitrován po předstíraném záchvatu epilepsie. Po válce se stal tajemníkem Klubu českých turistů a redaktorem Armádního bulletinu. Po několika měsících však své první stálé zaměstnání opustil a věnoval se pouze novinářské, literární a překladatelské činnosti. Později strávil několik let na Podkarpatské Rusi, nejvíce si však oblíbil Českomoravskou vysočinu, zejména kraj kolem Lipnice a Ledče nad Sázavou, kde prožil německou okupaci i několik poválečných let. Roku 1952 se přestěhoval do Litomyšle, kde o tři roky později zemřel.

Publikoval v celé řadě novin a časopisů (mj. Zlatá Praha, Právo lidu, Národní obzor, Samostatnost, Besedy lidu, Lidové noviny, Světozor, Národní listy, Venkov, Český svět). Napsal množství prozaických knih, především povídkových souborů, které se vyznačují spontánním vypravěčstvím a autenticitou podloženou vlastními životními zkušenostmi (zejména toulkami po USA a dlouholetým pobytem na Vysočině). Největšího čtenářského ohlasu však dosáhl několikerými vzpomínkovými prózami, v nichž čerpal ze svých zážitků coby člena bohémské družiny Jaroslava Haška (např. Ve dvou se to lépe táhne I–II, 1923–1924; Když táhne silná čtyrka I–II, 1930). Překládal především z angličtiny, často ovšem velmi ledabyle a volně (mj. Burroughsův několikadílný román o Tarzanovi (1920–1926), na nějž v roce 1926 sám navázal parodickým románem Tarzanova babička). 

(viz Půlnoční profily)

LITERATURA:

(1) ADAMOVIČ, Ivan: Zdeněk Matěj Kuděj. In: Slovník české literární fantastiky a science fiction (1995), s. 130–131.
(2) HAMPL, František: Krátké manželství humoristovo (1971).
(3) HAMPL, František: Poslední literární bohém. In: Květy 17, 1967, č. 50, s. 12–13.
(4) KUDRNÁČ, Jiří: Zdeněk Matěj Kuděj – od naturalismu k parodii. In: Okraj a střed v jazyce a v literatuře (2003), s. 377–383.
(5) MED, Jaroslav: Několik slov o Zlém Dědkovi z Vysočiny. In: Z. M. Kuděj: Zlý Dědek z Vysočiny (1961).
(6) NOVOTNÝ, Vladimír: Česká pivní společnost a Zdeněk Matěj Kuděj. In: V. Novotný: Problémy a příběhy (2001), s. 113–123.
(7) PYTLÍK, Radko: Zdeněk Matěj Kuděj. In: Lexikon české literatury 2/II (1993), s. 1042–1044.
(8) STROHSOVÁ, Eva: Jeden z putující generace. In: Z. M. Kuděj: Americké obrázky (1982), s. 7–23. 

ODKAZY:

Jaroslav Med: Z. M. Kuděj (heslo ve Slovníku české literatury po roce 1945) 
Memoriál Matěje Kudějeweb věnovaný Z. M. Kudějovi 

UKÁZKA Z KNIHY TARZANOVA BABIČKA (1999; REPRINT 1. VYDÁNÍ Z ROKU 1926)

Porod se odbyl, dík mohutné tělesné konstrukci rodičky, velmi hladce a poněvadž lady Mo-tee-ka byla již proslavená filmová hvězda a následkem toho se jednalo o událost první třídy, byli šťastní manželé zahrnuti se všech stran spoustou blahopřání a darů. Jen telegramů došlo několik tisíc a musilo být najato několik lidí, aby je přečtli. Časopisy ovšem nelenily a přinesly o zrození syna Tarzanovy babičky sáhodlouhé zprávy, líčíce vše od nádherného povijanu, zhotoveného ze slavnostního ornátu zavražděného ruského cara, až do měchaté, pyskaté černošky, která byla vybrána z počtu čtrnácti set žadatelek, ucházejících se o veledůležitý úřad kojné novorozeného potomka lorda z Cabbageheadů. 

Lord Greystoke byl kabelograficky vyzván, aby byl novorozenci kmotrem. Tarzan z rodu opů, který byl vždy velikomyslný a štědrý, ochotně tomuto přání vyhověl a tak se stal kmotrem syna strýce, neboť nemluvně bylo, když se to řádně rozvážilo, bratrem jeho nevlastní matky, dávno již tragicky zahynuvší Kaly.

Novorozenec, jemuž bylo kromě dvou tuctů rozmanitých jmen k poctě jeho kmotra dáno jméno Tar-Baby, měl se čile k světu. Všechny příbuzné i přítelkyně tvrdily, že je podoben lordu Cabbageheadovi, jako kdyby mu z oka vypadl, ale to bylo vlastně jen do jisté míry lichotivé. neboť novorozenec měl pitvornou, svraštělou tvářičku, vpadlý nos, s otvory, obrácenými skoro až dopředu, nízké čelo, ustupující silně dozadu, špičaté uši, malinká, blízko sebe položená a krví podlitá očka – krátce vypadal jako malá, zlostná opička, a také se podle toho choval až na to, že místo dětského pláče jen jaksi zuřivě pištěl a chňapal všemi čtyřmi po všem, co se ocitlo v dosahu jeho končetin, maje prsty u zadních nohou vyvinuty skoro právě tak, jako u předních nohou. 

Autor: Petr Nagy | pondělí 23.12.2013 10:00 | karma článku: 13,29 | přečteno: 1211x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:03

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno 

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů černého...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)