Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Irma Geisslová (1855–1914)

Portrét české básnířky a prozaičky, autorky intimní a přírodní lyriky, lidovýchovných povídek a knih pro děti.

portrét Irmy Geisslové od Jana Vilímka (publikováno roku 1885 v Humoristických listech)

Narodila se 6. července 1855 manželům Geisslovým v Budapešti (maďarské jméno Irma odpovídá české Marii). Kvůli tomu, že otec byl zaměstnán jako vyšší úředník u železničních drah, se musela celá rodina opakovaně stěhovat. Ten přitom svým dětem nedovoloval v cizině navštěvovat školu a Irmu i její tři sourozence sám vzdělával u nich doma. Brzy po Irmině narození se rodina přestěhovala do Vídně, poté do Brna, Pardubic, České Třebové a nakonec na šest let zakotvila v Praze. Právě tam zemřela čtrnáctileté Irmě matka a dívka se od té doby musela starat o celou početnou domácnost. V roce 1874 zamířila rodina Geisslových zpět do Budapešti a roku 1880 se vrátila do české metropole. Posledním působištěm Irmy Geisslové se stal Jičín, kam se rodina přestěhovala v roce 1884 po otcově odchodu do penze a kde poté Irma žila i po jeho smrti ve velmi stísněných poměrech s rodinou své nemocné sestry. Život nedoceněné básnířky ukončila 27. května 1914 rakovina.

Literatuře se začala Irma Geisslová věnovat během svého druhého pobytu v Budapešti. V Lumíru jí roku 1874 otiskly básně, které ještě prozrazovaly vliv poezie Vítězslava Hálka, a o pět let později jí po doporučení Jana Nerudy vychází knižně první, formálně již vyspělá sbírka intimní lyriky s názvem Imortely (orig. Immortelly, 1879), věnovaná převážně vzpomínkám na zesnulou matku a ztracenou lásku a doplněná několika básněmi inspirovanými pobytem v přírodě. Přírodní lyrika pak převládá například v její sbírce Z Podkrkonoší (1889), kam Geisslová zařadila i několik lyrickoepických básní mytizujících vznik některých skalních útvarů v Českém ráji. Její další publikovaná básnická tvorba – ve sbírkách Divoké koření (1881), Luční kvítí (1882), Lipové květy (1892) – zahrnuje skladby s tematikou vlastenectví, přírody i historie, ovšem již výrazně nepřesahuje tehdejší standard. Poplatné dobovým konvencím bylo též její dílo prozaické, uveřejňované v časopisech a kalendářích a obsahující jednak výchovně a vlastenecky orientované povídky, jednak didakticky zaměřenou tvorbu pro děti. Přínosem Geisslové coby prozaičky bylo ovšem uvedení železničářského prostředí do české literatury. Přispívala také do celé řady periodik (Česká včela, Česká mládež, Domácí hospodyně, Květy, Lumír, Osvěta, Ženské listy aj.)  

Subjektivní a teskná poezie Imortel, dnes nejoceňovanějšího díla Irmy Geisslové, nenašla u soudobé kritiky pochopení, teprve v šedesátých letech minulého století – díky péči a zájmu básníka, editora a literárního historika Ivana Slavíka, který také připravil výbor jejích textů z pozůstalosti pod názvem Zraněný pták (1978) – došla tato její sbírka i další verše z rukopisné pozůstalosti jistého uznání odborné veřejnosti pro svou spontánnost a opravdovost citu a sama básnířka začala být označována za významnou předchůkyni poezie let devadesátých, zejména pak české dekadence.

(viz Půlnoční profily)

LITERATURA:

(1) HOFMANOVÁ, Jana: Irma Geisslová. Básnický objev naší doby (2005), 54 stran.
(2) HOLUB, Daniel: "Irma Geisslová", (heslo) in Lexikon české literatury I (A-G) (1985), s. 792–793.

ODKAZY: 

Irma Geisslová: Temno nade mnou (výbor z básnické tvorby 1874–1914)

Autor: Petr Nagy | čtvrtek 12.9.2013 10:48 | karma článku: 11,45 | přečteno: 580x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)