Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

Všetičkova próza z roku 1995 zachycuje Arbesův životní příběh prostřednictvím dvaatřiceti obrazů, sledujících chronologicky klíčové události a postavy, které významným způsobem ovlivnily jeho osobní i profesní život. Celé vyprávění je přitom opatřeno jakýmsi rámcem v podobě mezního životního okamžiku, jímž se v románu Františka Všetičky stává nactiutrhačný článek Arbesova bývalého přítele a pozdějšího zavilého protivníka Gustava Jaroše, užívajícího pseudonymu Gamma (Všetičkův Arbes ostatně písmeny řecké abecedy rád označuje i své další nepřátele). Jeho četba na stránkách Herbenových Besed Času v roce 1900 zasáhne Arbesa (který v témže roce oslavil šedesátku) tím hlouběji, že do nového století původně vstupoval pln optimismu – „stále ho tiskli, Zlatá Praha mu uveřejnila Moderní Magdalénu a ve Květech vycházelo v současné době na pokračování jeho romaneto Vymírající hřbitov, kritika proti němu nebrojila a ostatní literáti, zejména mladí, si ho vážili“. Právě toho večera, kdy je uznávaný spisovatel hluboce zasažen „hanopisem“ tohoto „kritikastra“, začínají se před jeho očima vynořovat jednotlivé vzpomínky – jedna přitom plodí druhou a skrze tento asociativní řetěz obrazů se čtenář seznamuje s významnými etapami Arbesova života či osobami s nimi nějak spjatými, od jejichž charakteru se odvíjejí názvy jednotlivých kapitol (počínaje Kritikastrem a Světcem konče).

Zástup osobností a figurek defilujících před vnitřním zrakem vzpomínajícího Arbesa je vskutku bohatý a pestrý. Nalezneme mezi nimi jeho příbuzné, přátele, literární souputníky, spolupracovníky z novin nebo představitele státního aparátu a s každým z nich se pojí samostatný příběh či alespoň drobná příhoda, vypovídající do značné míry též o samotné době a tehdejších poměrech v habsburské monarchii. Všetička se nijak nezdráhá fabulovat Arbesovy niterné pocity a úvahy, stejně jako jeho dialogy s dalšími postavami, aniž by přitom odkazoval (alespoň na konci knihy) k jakýmkoliv pramenům. K žánru biografického románu (namísto civilnějšího životopisu) odkazují též autorem využívané umělecké figury, k nimž vedle již zmíněného způsobu „zarámování“ celého vyprávění patří zejména různé metafory (pravda, někdy poměrně konvenční, jako oheň – pták-fénix) a opakující se motivy (např. modrý motýl s obrazcem smrti na trupu) v čele s leitmotivem-podobenstvím jelena štvaného lovci coby symbolu samotného Arbesa.

„Hojná šlechtická společnost na něm na pokraji lesa pronásledovala zvěř. Ze skupiny lovců v levé horní části obrazu vynikala osvětlená postava šlechtice na koni. Úhlopříčně proti ní utíkala před náruživými lovci rozmanitá zvěř, mezi níž vévodil spanilý dvanácterák. Byl již na několika místech raněn a zcela zjevně byl středem vášnivého zájmu lovecké společnosti. Jakub sledoval tento výjev s neobyčejným zájmem a po zevrubné prohlídce došel k přesvědčení, že tím pronásledovaným jelenem je vlastně on.“

Nezastupitelné místo v knize pochopitelně zaujímá literatura (potažmo žurnalistika), a to nejen ve formě autorova glosování vybraných Arbesových knih a textů (které Všetička obšírněji analyzoval v dřívější knize Jakub Arbes), ale i skrze vylíčení jeho styků s některými dalšími spisovateli a novináři. Mnohá z těchto setkání jsou ostatně čtenářsky zajímavá a mnohdy i nečekaná – k takovým bezpochyby patří Arbesovo první setkání s Janem Nerudou, pozdějším kolegou z Národních listů, který jako mladý suplent převzal v Arbesově třídě výuku češtiny za nemocného profesora, nebo Arbesovo seznámení s podučitelem Vojtěchem Vejskrabem alias předčasně zesnulým romantickým spisovatelem Bělohrobským (1839–1869). Hned několik kapitol je pak spjato s jím zastávanou funkcí tzv. odpovědného redaktora, která Jakuba Arbesa opakovaně přiváděla před soud, ba i do vězení. Coby předmět hrdinových úvah se zde objeví konfident Karel Sabina („Zrádce? Oběť? Hazardní a nerozvážný hráč?“), literárního ztvárnění se tu dočká i pověstná Arbesova role prvního luštitele zašifrovaného Máchova deníku a stranou pochopitelně nezůstávají ani Arbesovy vztahy s dalšími soudobými literáty a umělci vůbec, ať už povahy přátelské (např. Ignát Hermann, Joža Uprka, J. S. Machar), nebo spíše konfliktní (mj. S. K. Neumann, F. V. Jeřábek).

Všetička se nepochybně snažil ve své knize skloubit umělecký text s literárněvědným pojednáním, a výsledek proto nutně zůstává kdesi v půli cesty – „zamýšlel vytvořit beletristický text, napsat román, ale současně neměl chuť vzdát se ambicí literárněvědných a vlastně i osvětových: chtěl podat zevrubnou Arbesovu biografii“ (Vladimír Macura). Jak ovšem Macura ve své recenzi dále podotýká, vinou zvoleného kompozičního řešení autor ve svém životopisném přehledu v podstatě opomíjí celých patnáct závěrečných let Arbesova života, které redukuje na pouhý prostor spisovatelova vzpomínání a bilancování. Přesto je Všetičkova próza zajímavým a do značné míry zdařilým pokusem o umělecky hodnotné i literárněvědně poučené zobrazení Arbesova života, v němž se odrážejí mnohé příznačné rysy české kulturní scény druhé poloviny 19. století (ne nadarmo nese kniha podtitul „román o jednom českém osudu“).

(in Půlnoční expres I/MMXV)

POUŽITÉ ZDROJE:
MACURA, Vladimír: Životopisný román s kompozicí (a s nostalgií), in Tvar 6, 1995, č. 14. s. 22.
VŠETIČKA, František: Před branami Omegy (1995).

Autor: Petr Nagy | pondělí 13.4.2015 8:00 | karma článku: 7,33 | přečteno: 399x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Česká větev krysařova uměleckého rodokmenu

Kdo by neznal německou legendu o KRYSAŘI z Hameln (někdy též Hammeln), kterému se nedostane slíbené odměny za odvedenou práci a pomstí se tím, že z města odvede všechny děti (jejich další osud je ovšem v jednotlivých verzích legendy různý, povětšinou však tragický).

14.1.2015 v 10:00 | Karma: 10,79 | Přečteno: 767x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  10:57

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vedení TOP 09 se shodlo na nástupci Langšádlové, uvedl Havel. Sám jím nebude

29. dubna 2024  10:48

Nejužší vedení vládní TOP 09 se jednoznačně shoduje na kandidátovi na post ministra pro vědu, řekl...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)