Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením. 

Ačkoliv Terry Pratchett napsal dlouhou řadu titulů a knižních sérií, někdy i ve spolupráci s jinými autory (připomeňme alespoň Dobrá znamení (1990) psaná společně s dalším nestorem literární fantasy Neilem Gaimanem), pro mě odjakživa byl a navždy zůstane především stvořitelem nadmíru originálního cyklu Úžasná Zeměplocha, který do češtiny již přes dvacet let kongeniálně převádí Jan Kantůrek a jehož jubilejní 40. díl byl měl pod názvem Stoupající pára vyjít snad již letos v dubnu.

Právě svou Zeměplochou se Pratchett nesmazatelně zapsal do dějin fantastické literatury, kde vyjma Tolkienovy Středozemě nenalezneme mnoho podobně rozsáhlých a detailně propracovaných světů, jakým je ten rozkládající se na krunýři hvězdné želvy Velké A’Tuin a podpíraný kvartetem na ní stojících slonů. Nevšední svět Zeměplochy zalidněný desítkami barvitých postav však není tím jediným, co učinilo z Pratchettovy románové série vpravdě kultovní dílo, jehož čtenáři se rekrutují po celém světě ze všech věkových kategorií. Neboť Terry Pratchett svými knihami nastavuje zrcadlo skutečnému světu, jeho historii i současnosti, a zejména nám samým.

Za fantastickými kulisami, podivuhodnými zápletkami a přehršlí třeskutých vtipů, jazykových pikantérií a nejrozmanitějších aluzí se totiž vynořují tu mlhavější, tu ostřejší kontury nám dobře známých krajin, událostí, postav a příběhů, zastižených bystrozrakým autorem často v negližé. Ať už si Pratchett skrze nevídaná dobrodružství zeměplošských hrdinů bere na paškál rasismus, šovinismus, náboženství, tisk, antické filozofy, starověký Egypt, novověkou Čínu, Shakespeara, Hollywood nebo Fantoma opery, pokaždé tak činí způsobem nanejvýš trefným a k tomu nesmírně zábavným.

Nejlepším důkazem génia Terryho Pratchetta je ovšem fakt, že jeho Zeměplocha již před drahnou dobou přesáhla nejen rovinu vlastní knižní série (na mysli mám rozmanité mapy, kuchařky, kalendáře, diáře apod., jež dále rozšiřují zeměplošský inventář), ale i hranice literatury – Pratchettovy příběhy ze Zeměplochy se mimo jiné dočkaly řady filmových či divadelních adaptací (kupříkladu zdařilých inscenací Divadla v Dlouhé Maškaráda čili Fantom opery a Soudné sestry). Své rozloučení s milovaným autorem tak mohu zakončit slovy: A želva přece kráčí… 

Autor: Petr Nagy | neděle 15.3.2015 13:06 | karma článku: 20,79 | přečteno: 816x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Česká větev krysařova uměleckého rodokmenu

Kdo by neznal německou legendu o KRYSAŘI z Hameln (někdy též Hammeln), kterému se nedostane slíbené odměny za odvedenou práci a pomstí se tím, že z města odvede všechny děti (jejich další osud je ovšem v jednotlivých verzích legendy různý, povětšinou však tragický).

14.1.2015 v 10:00 | Karma: 10,79 | Přečteno: 767x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)