Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY. 

 

Nejedná se přitom o postavy "pozapomenuté" v tom smyslu, že jsou známy pouze úzkému okruhu zasvěcených čtenářů, ale až na několik výjimek (Jan Herben, Arne Novák) o skutečně zapadlá jména, na něž současný čtenář vyjma bohemistů takřka nenarazí. Bohužel tento bezesporu záslužný počin poněkud kalí fakt, že samotný text i kniha jako celek vykazují celou řadu nedostatků, které rozhodně nelze přičítat pouze autorovu mládí (ročník 1991) nebo skromným podmínkám malého nakladatelství. 

Trochu nepatřičně se v podobné publikaci vyjímají už krátké pochvalné výkřiky autorových známých, krátká předmluva ředitelky Světa knihy Dany Kalinové ("Knížka by měla být rozhodně součástí našich domácích knihoven") a nadšený čtenářský ohlas Václava Junka na zadní straně obálky ("čtu ji, už po několikáté, na přeskáčku či kapitolu za kapitolou, především však rád (...) Díky, Tomáši Hejno!"). Samotného autora knihy pak stručně, zato s nelíčeným obdivem představuje Andrea Tachecí – výčet Hejnových spisovatelských a publicistických aktivit je vzhledem k jeho věku vskutku úctyhodný, přítomná kniha mu však bohužel tak dobrou reklamu již nedělá. 

V případě publikace daného typu je zarážející též absence nějakého úvodu z pera autora, jenž by osvětloval  konečný  výběr  pojednávaných  osobností. Hejnův záměr takto můžeme pouze odvozovat na základě vlastní četby, a popravdě řečeno, žádnou ucelenou koncepci ze stránek jeho knihy vyčíst nelze. Na první chyby narazíme již při zběžném pohledu na abecední řazení hesel – Ignác Leopold Kober zde předběhl Josefa Klvaňu a Arne Novák nepatřičně zavítal mezi Bedřicha Mosera a Gustava Pflegra Moravského. Ani časové rozpětí zařazených postav nevykazuje právě známky autorské důslednosti – většina osobností sice spadá do (i tak velmi širokého) období 19. a první poloviny 20. století, ale nalezneme tu i moravského tiskaře a nakladatele Josefa Jiřího Trasslera (1759–1816). 

Co se týče jednotlivých hesel, důraz je kladen na životopisná fakta a poněkud stranou zůstavá překvapivě literární tvorba připomínaných spisovatelů, jejíž komentář se omezuje na výčet několika stěžejních titulů, doplněný někdy jejich stručnou charakteristikou. Zvláštní dojem pak leckdy vyvolávají autorovy osobně laděné úvodní pasáže, jež se snaží přiřadit dotyčnou postavu k nějakému obecnějšímu typu (středoškolský profesor, exulant apod.) a které místy vyznívají trochu povšechně až banálně ("Osudy lidí jsou nevyzpytatelné a nečitelné. Ani člověk vyrůstající od malička v prostředí rodinného podniku nemusí být nutně předurčen k tomu, aby ho sám vedl a už vůbec ne úspěšně"). 

Ačkoliv kniha nabízí množství zajímavých informací  o málo známých osobnostech české literatury, požitek z její četby umenšuje kolísající kvalita obrazových materiálů (převážně portrétů a obálek knih), nízká stylistická úroveň ("Jahn byl autorem se zajímavým vývojem", "Dnes o díle Bedřicha Mosera ví pouze velice malé množství lidí") a především četné chyby i překlepy. Diskutabilní je rovněž výběr autorem využívaných zdrojů, jež nalezneme v závěrečném seznamu pramenů (mnohdy se však jedná spíše o sekundární literaturu) a mezi nimiž figurují též tituly problematické dobou svého vzniku (normalizační příručky Františka Buriánka aj.), publikace populárně-naučné (třeba Utajené životy slavných Čechů od Martiny Bittnerové), středoškolské učebnice (např. Balajkovy Přehledné dějiny literatury I, II), ba dokonce internetové stránky typu cdbd.cz, referaty-seminarky.cz či databazeknih.cz. Naopak zásadní dílo české literární historie – několikadílný Lexikon české literatury – zde chybí (přestože pojednává o naprosté většině Hejnou představených osobností), stejně jako třeba Slovník českých spisovatelů

Nesmíme opominout druhou stěžejní část přítomné publikace, a sice Čítanku – autorem sestavenou antologii textů (či jejich úryvků) od necelých dvou desítek zařazených osobností (logicky zde absentují zejména nakladatelé a knihkupci). Jejich žánrová skladba je velmi pestrá – nechybí zde próza, poezie, texty publicistické, odborné stati, úvahy, vzpomínky ani slovníková hesla –, přičemž většina z nich slibuje i dnes nemalý čtenářský zážitek (což jen podtrhuje neoprávněnost našeho opomíjení jejich autorů). Pozornost si zaslouží kupříkladu Albieriho článek o amerických Mormonech, Herbenův vpravdě nadčasový apel na literáty ("spisovatel má psáti to a tak, co a jak lid potřebuje, nikoliv co a jak spisovateli sladko"), Lierova vzpomínka na Stroupežnického (mimochodem, nedávno vyšla obsáhlá lierovská monografie Petry Ježkové s názvem Obležen národem dramatiků), úvaha Arneho Nováka nad následky Mnichovské dohody nebo humoristické povídky Bedřicha Mosera a Gustava Pflegra Moravského. 

Vznik knihy Pozapomenuté osobnosti české literatury byl veden nepochybně záslužnou snahou připomenout ve své době často významné literáty a nakladatele, jejichž jména nám dnes mnoho neříkají, autor však mohl při troše dobré vůle a větší pečlivosti docílit nesrovnatelně lepšího výsledku. Publikace tak sice obsahuje množství zajímavých a jinak obtížně dostupných informací, běžného čtenáře ovšem může odradit svým slovníkovým charakterem a nevábnou typografií a zájemci z řad odborné veřejnosti zase budou patrně žehrat nad její nekoncepčností a nevyváženou skladbou použitých zdrojů.

(in Půlnoční expres XII/MMXIV)

Tomáš Hejna: Pozapomenuté osobnosti české literatury. Olympia, Velké Přílepy, 2014, 1. vydání, 200 stran.

Autor: Petr Nagy | úterý 27.1.2015 10:00 | karma článku: 6,47 | přečteno: 645x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Česká větev krysařova uměleckého rodokmenu

Kdo by neznal německou legendu o KRYSAŘI z Hameln (někdy též Hammeln), kterému se nedostane slíbené odměny za odvedenou práci a pomstí se tím, že z města odvede všechny děti (jejich další osud je ovšem v jednotlivých verzích legendy různý, povětšinou však tragický).

14.1.2015 v 10:00 | Karma: 10,79 | Přečteno: 767x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si tu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)