Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osm dní v předválečné Praze

V květnu roku 1937 navštívil Prahu spisovatel, dramatik a esejista ELIAS CANETTI (1905–1994). Jeden z posledních velkých humanistů, bytostný Evropan a budoucí laureát Nobelovy ceny za literaturu (1981) zavítal do naší metropole u příležitosti českého vydání svého jediného románu ZASLEPENÍ (Die Blendung, 1935). 

Počin tuzemského nakladatele byl o to záslužnější, že tehdejší třicátník Canetti byl v té době ovšem takřka neznámým autorem. Jak napsal Pravoslav Kneidl: "Jen znalci a přátelé (mezi nimi zvláště Hermann Broch) chápali, že jde o mimořádnou práci. (…) O to více je třeba hodnotit iniciativu dr. Otakara Štorcha-Mariena k vydání této knihy v češtině. Nakladatel Štorch-Marien po úpadku svého Aventina v krizových třicátých letech působil jako externí redaktor Mazáčova nakladatelství. Řídil tam knihovnu Epocha, kde jako 12. svazek vyšlo v překladu Zdeňky Münzerové Canettiho dílo (1936)." Dodejme, že šlo o vůbec první překlad tohoto titulu, který se navíc o několik desetiletí později dočkal i druhého českého překladu (1984 v Odeonu, 2. vyd. Hynek 1998), jehož autorem je uznávaný germanista Jiří Stromšík. 

Elias Canetti se ubytoval v nejvyšším poschodí hotelu Juliš na Václavském náměstí, kde se seznámil s malířem Oskarem Kokoschkou, obývajícím vedlejší pokoj. S jeho výtvarným dílem byl již předtím obeznámen a mnohé o něm slyšel od společných přátel a známých, zvláště pak od Kokoschkou uctívané Almy Mahlerové. Také malířovu tvář v podstatě znal z jeho autoportrétů, zato jej velmi překvapil Kokoschkův hlas – výtvarník hovořil tak tiše, že mu Canetti sotva rozuměl. Zapůsobila na něho též Kokoschkova skromnost, kontrastující silně s Canettiho nedávným zážitkem z velkolepé výstavy ve vídeňském Muzeu uměleckých řemesel, pořádané u příležitosti malířových padesátin. 

Zvláštní zkušenost pro Canettiho představoval velký průvod sedláků na Václavském náměstí, konající se několik dní po jeho příjezdu do Prahy, který pozoroval spolu s několika svými známými z terasy svého hotelového pokoje "vysoko nad náměstím, po němž táhli sedláci ze všech koutů země ve svých krojích, někteří na koních, za zvuků hudby a provolávání davu, byl to obraz jako ze selské svatby. Tu a tam se některý sedlák roztančil, každý pro sebe, vždy některý jiný, a jak vyráželi z řady a dělali si místo v tom hemžení, aniž přitom ztratili něco ze své tíže, bylo v tom něco tak vznosného, že mi to vhánělo slzy do očí. (...) Tenkrát bych byl nedovedl říci, co mě na tancování jednotlivých sedláků, kteří vyráželi ze svých skupin, tak dojímalo. V jejich rozvernosti, v jejich síle a barvitosti nebylo nic, co by na přihlížejícího doléhalo tíživě. Byl to okamžik oproštěný od všech zlých tušení, bylo to šťastné uchvácení, i když člověk nebyl součástí jejich průvodu – existovalo něco, čím jsem byl méně než sedlákem? V tom, co mě uchvacovalo, bylo i shledání s něčím známým: s tančícími sedláky u Brueghela. Obrazy určují to, co prožíváme. Stávají se půdorysem a základnou naší osobnosti. Podle toho, z jakých obrazů pozůstáváme, se ocitáme v různých životech. Pohnutí z tančících sedláků na Václavském náměstí bylo pestrobarevné a osvobozující. Dva roky nato byl osud Prahy zpečetěn. Bylo mi však ještě dopřáno zažít sílu a těžkopádný půvab těchto lidí."

Canettiho průvodcem po pražských ulicích se stal Hans Günther Adler (1910–1988). "Mladý básník, který je dnes znám pod jménem H. G. Adler, tehdy působil v jedné veřejné instituci a pozval mě, abych ze své knihy předčítal. Patřil ke skupině německy píšících přátel, asi o pět let mladších než já, mezi nimiž 'Zaslepení' kolovalo. Adler, nejaktivnější z nich, se o mé čtení všude  zasazoval. (...) Stěží si bylo možno kdekoliv v Německu představit člověka, který by byl silněji určen německou literární tradicí. Ale on žil zde v Praze, bez obtíží mluvil a četl česky, měl respekt k české literatuře a hudbě, a všechno, čemu jsem nerozuměl, mi vysvětloval tak, že to pro mě začalo být přitažlivé." Jedno z Canettiho pražských vystoupení se konalo v kulturním a vzdělávacím středisku Urania. Jeho iniciátorem byl spisovatelův vídeňský přítel Walter Hollitscher, vše potřebné ovšem zařídil právě H. G. Adler, toho času zaměstnanec Uranie.

"Čtenáři novin Prager Tagblatt se mohli ve čtvrtek 20. května 1937 v programovém plánu Lidového vzdělávacího spolku Urania dozvědět, že v pátek v 8 hodin bude předčítat vídeňský spisovatel Elias Canetti ze svého románu Die Blendung a z divadelní hry Die Hochzeit – Svatba." Canettiho vystoupení v Praze bylo úspěšné a reportér listu Prager Tagblatt o něm několik dní nato (22. května 1937) referoval: "Obě ukázky patřily k sobě, především psychologickým, mistrovským líčením, absolutní jazykovou jistotou a kousavou ostrostí malých kritických odbočení; obě se také vyznačovaly námětovou příbuzností a důvěrným vztahem k nejspodnějším elementům na dně společnosti; především ale uměleckým prostředkem nepopisovat lidi, ale představit je plasticky a jednoznačně prostřednictvím jejich mluvy a odpovědí. K jasnosti představení podstatně přispělo Canettiho umění číst  s velkou škálou nuancí. – Günther Adler představil hosta kruhu posluchačů plných zájmu chytrou úvodní řečí."

Nejsilněji na Canettiho při návštěvě Prahy zapůsobil samotný český jazyk. "Byl mi naprosto neznámý. Značnou část Vídeňanů tvořili Češi, ale jejich jazyk neznal nikdo kromě nich. Nesčetní Vídeňané měli česká jména, ale co znamenala, nikdo nevěděl. (...) Nyní jsem byl v Praze, chodil jsem všude, nejraději na dvorky domů, kde bydlilo mnoho lidí, a poslouchal jsem, jak mluví. Připadalo mi, že je to bojovná řeč, protože všechna slova měla přízvuk na první slabice, takže jsem z každé promluvy, již jsem vyslechl, měl pocit řady malých nárazů, které se opakovaly tak dlouho, dokud hovor trval."

Spisovatelův pobyt v Praze však již po osmi dnech ukončila zpráva o povážlivém zdravotním stavu jeho matky. Spěšně proto opustil českou metropoli a odjel za matkou do Paříže, kde Mathilda Canettiová nakonec 15. června 1937 zemřela. Elias Canetti navázal tehdy v Praze s H. G. Adlerem celoživotní přátelství, které se prohloubilo po jejich opětovném setkání o dekádu později v Anglii, kde Canetti našel exil ještě před válkou, respektive těsně před jejím vypuknutím, a kam v roce 1947 – po letech strávených v koncentračních táborech – dorazil i Adler.

(in Půlnoční expres X/MMXIV)

POUŽITÉ ZDROJE:

ATZE, Marcel: Středoevropští spisovatelé v exilu (2000).
CANETTI, Elias: Hra očí (1998).
KNEIDL, Pravoslav: Setkání s Prahou (2005).

P. S. Více o H. G. Adlerovi ZDE a o románu Zaslepení ZDE.

Autor: Petr Nagy | pondělí 10.11.2014 10:00 | karma článku: 11,51 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové si přivlastňují Kanta. Je naše kořist, tvrdí gubernátor Kaliningradu

29. dubna 2024  9:17

Gubernátor Kaliningradské oblasti, nejzápadnější výspy Ruska na březích Baltu mezi Polskem a...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)