Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolářův návrat do Kladna

Na českého básníka a výtvarníka JIŘÍHO KOLÁŘE (1914–2002) se u příležitosti 100. výročí jeho narození vzpomínalo nejen v Praze, ale též v nedalekém Kladně, kde Kolář žil mezi lety 1925 až 1945. Kladenské oslavy vyvrcholily právě v den Kolářova nedožitého jubilea, tj. ve středu 24. září 2014.

Vše začalo slavnostním odhalením nové pamětní desky na místě, kde Jiří Kolář prožil nejdelší část svého kladenského období (1930–1945). U domu s adresou Poštovní náměstí čp. 190, stojícím dnes na místě někdejšího bydliště Koláře a jeho rodičů, se kolem půl páté sešla skupina zhruba třiceti lidí, kteří si vyslechli slova přítomných organizátorů celého aktu, mezi nimiž nechyběl ani kladenský primátor. Ředitel Středočeské vědecké knihovny v Kladně Jiří Mika přihlížejícím stručně přiblížil kladenskou životní etapu Jiřího Koláře, který zde chodil do školy, poté se vyučil truhlářem a pracoval v družstvu Včela, ve 30. letech se zapojil do kladenského společenského a kulturního dění, za války byl nasazen na stavbě železnice v nedalekých Srbech a po válce se odstěhoval do Prahy.

Několik slov pronesl též ředitel Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., Pavel Janáček, který mimo jiné upozornil na zajímavý fakt týkající se nepoměru Kolářem získaného vzdělání a jeho pozdějšího významu pro českou kulturu: "Scházíme se na místě, kde se odehrál ten zázrak, že člověk, který vyšel z deváté třídy a nikdy v životě se nenaučil pravopis, se právě zde začal stávat největším českým básníkem dvacátého století." Poté všechny přítomné pozval na přednášku svého kolegy, literárního historika Jakuba Říhy, která měla zanedlouho zaznít ve studovně nedaleké Středočeské vědecké knihovny, kam posléze vskutku zamířila většina shromážděných příznivců Jiřího Koláře.

V prvním patře knihovny na ně již vedle bohatého pohoštění čekala kolářovská výstava s názvem Hráno na harfu komínů. Jiří Kolář a Kladno (1925–1945), jež zde probíhala od 28. srpna do 7. října. Komorní expozici pro Malou galerii Středočeské vědecké knihovny v Kladně připravili již výše jmenovaní Jiří Mika a Jakub Říha spolu s Markétou Jelenovou coby autorkou její grafické koncepce. Textová část výstavy byla téhož dne zveřejněna i v digitální podobě na stránkách Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i. (ke stažení ZDE), v rámci edice Literatura ke stažení. V tomto případě se jednalo o osm panelů tematizujících kladenskou etapu Kolářova života a tvorby. Expozice ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně ovšem mimo to nabídla řadu vzácných artefaktů, fotografií a dokumentů spjatých s kladenskými léty Jiřího Koláře – kupříkladu výstřižky z dobového tisku (časopisu Svoboda aj.), snímky Koláře a jeho uměleckých přátel, rukopis Kolářova Rudého havrana či výtisky prvních vydání jeho raných knih (např. Křestný list, 1941; Limb a jiné básně, 1945).

Celý kolářovský večer poté završila již zmíněná přednáška literárního historika Jakuba Říhy, věnovaná kladenskému období Jiřího Koláře. Jejím těžištěm bylo Kolářovo dosud málo známé životní a tvůrčí období, spadající do 30. let 20. století. Hlavní pozornost přednášející věnoval raným básnickým textům Jiřího Koláře – strojopisu Rudý havran, rukopisnému cyklu Nový don Quijote a přípravám první knižní sbírky Křestný list. Neopomněl ovšem ani blíže představit vliv kladenského prostředí a zdejších Kolářových přátel, jmenovitě například Václava Pekárka, jeho tehdejšího mentora ve věcech básnických, na spisovatelovu ranou tvorbu a jeho vstup na českou literární scénu.  

Kolářovské oslavy v Kladně nabídly poměrně bohatý a pestrý program, odhalující méně známou kladenskou etapu jeho života i tvorby a kladoucí důraz – oproti většině dalších akcí konaných u příležitosti tohoto jubilea – na Kolářovo literární dílo. Zajímavý večer nadto korunoval příslib vzniku knižní publikace, pojednávající právě o Jiřím Kolářovi a Kladnu, jejímiž autory by se měli stát Jiří Mika a Jakub Říha a která by měla vyjít někdy počátkem příštího roku.

(in Půlnoční expres X/MMXIV)

Autor: Petr Nagy | středa 5.11.2014 10:00 | karma článku: 5,43 | přečteno: 201x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Prodej bytu 2+1
Prodej bytu 2+1

Štramberská, Kopřivnice, okres Nový Jičín
2 200 000 Kč

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)