Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Román zdvihající "břemeno těžké, drtivé"

Spisovatel FRANTIŠEK KŘELINA (1903–1976) dnes patří k pozapomenutým autorům, přesto jeho tvorbu hodnotil svého času poměrně vysoko i samotný F. X. Šalda, který ve svém komentáři k románu Hlas na poušti (1935) o Křelinovi napsal: "Má zvláštní světelný okřídlený pohled, kterým vynáší ve svých šťastných chvílích zemi, lidi i věci do vyššího světla podnebeského, kterým se dotýká ran i bolestí, kterým čte značky osudného pochodu dění lidských; zná a miluje člověka v jeho typických postojích, cítí žhavě nedotknutelnou krásu panny, zraněnou strázeň matky, plodivé gesto oráčovo a soudné gesto sekáčovo; sirobu země i potřebu vykoupení." 

K ústupu Františka Křeliny z povědomí českých čtenářů v komunistickém Československu jistě nemalým dílem přispělo jeho zatčení a odsouzení v politickém procesu s tzv. Zelenou internacionálou na jaře roku 1952, kdy byl spolu s dalšími (nejen) katolickými spisovateli (Janem Zahradníčkem, Zdeňkem Kalistou či svými celoživotními přáteli – taktéž představiteli ruralismu – Josefem Knapem a Václavem Prokůpkem) protiprávně odsouzen k dvanácti letům vězení, až v roce 1960 amnestován a teprve roku 1967 plně rehabilitován. O tom, že jeho jméno se velmi brzy – s počátkem normalizace – opět vrátilo na černou listinu, pak svědčí i jeho zařazení do Slovníku zakázaných autorů (který ještě pod titulem Slovník českých spisovatelů vyšel poprvé v samizdatu roku 1978). Větší zájem o jeho dílo bohužel nepřinesly ani nové svobodné poměry po roce 1989, kdy se jím reprezentované duchovní proudy a umělecké směry – křesťanství a ruralismus – staly zbožím nepříliš žádaným.

Všechny výše zmíněné charakteristiky Křelinovy tvorby lze do jisté míry vztáhnout i k dílu, které bylo pro své téma vybráno za předmět tohoto článku, tedy k románu Každý své břímě (1969). Také zde nacházíme pro tohoto autora příznačný etický idealismus, ještě umocněný výběrem nadmíru tragického tématu – totiž vyhlazení Lidic. Genezi svého díla poodkrývá v jeho závěrečné části nazvané Rozloučení sám autor. První poznámku o Lidicích si zapsal již v den popravy lidických mužů (10. června 1942) pod dojmem první zprávy z večerního rozhlasu. Po válce se začal o dané téma hlouběji zajímat a shromažďovat dostupné informace – ověřená fakta stejně jako tradované zvěsti –, brzy jej však potkal podobně nespravedlivý osud a totalitní zvůle (tentokrát ovšem ve jménu komunismu). Touha uctít památku zavražděných obyvatel Lidic a ztvárnit jejich tragédii formou literárního díla jej však neopustila ani ve vězení, z něhož se vrátil až v roce 1960. Stěžejní bylo jeho setkání s básnickou skladbou Karla Šiktance Heinovské noci (1960), v níž autor vzpomíná na vypálení Lidic, které zažil coby bezmála čtrnáctiletý chlapec ze sousední Hřebče ("To je lyrické svědectví, osobní, na krev," píše Křelina). Stejně důležitou se ukázala jeho četba rukopisných pamětí Jaroslavy Eliášové Generál Eliáš, věnovaných zejména osudu jejího manžela, generála a ministerského předsedy protektorátní vlády popraveného za odbojovou činnost jen několik dní po vyhlazení Lidic (19. června 1942). O pár let později – v roce 1967 – začal František Křelina psát svůj román...

Obálky tří dosavadních vydání Křelinova románu z let 1969, 1990 a 2003.

Jeho baladická próza je nevšední již po formální stránce, neboť je komponovaná jako složitá hudební skladba – je zarámována Vstupem a Epilogem a skládá se ze sedmi vět a šesti intermezz, jejichž názvy odrážejí základní děj dané části (na závěr je pak připojeno již zmíněné Rozloučení, shrnující genezi celého díla). Román líčí události odehrávající se na půdě Lidic v průběhu nočních a ranních hodin dne 10. června 1942. Postavy historicky podložené doplňují figury zcela smyšlené v čele s jediným bezejmenným protagonistou, německým důstojníkem zvláštní mise, majícím podle autora v románu platnost především metaforickou. Hlavním hrdinou (v literárním i obecném smyslu toho slova) je zde ovšem lidický kněz Josef Štemberka, jemuž zmíněný důstojník v rámci zpovědi svěří tajemství týkající se strašlivého konce Lidic a jejich obyvatel. Starý kněz od té chvíle vynakládá všechny skromné síly pro záchranu svých farníků, tvrdohlavě odmítaje milost nabízenou jemu samotnému coby jedinému z dospělých lidických mužů. Jeho smlouvání s německými okupanty je však marné a nakonec se mu nepodaří ochránit před smrtí ani mladého Josefa Hroníka, který sice dosud nedovršil patnáctý rok života (nacisty ustanovený za spodní věkovou hranici popravovaných mužů), avšak odmítá tváří v tvář vyhlídce na smrt opustit svého otce a staršího bratra. Štemberkova snaha pomoci svým farníkům tak nakonec ústí "jen" v knězovu dobrovolnou smrt po jejich boku.

Křelinův román je přes svou historickou ukotvenost do značné míry podobenstvím o zápasu dobra se zlem a lidské schopnosti podstoupit i nejvyšší oběť kontrastující s naší schopností páchat ty nejzrůdnější zločiny. Velkým kladem jeho prózy je přitom autorovo zdárné vypořádání se s hrozbou schematičnosti – služebníci zla, tj. nacisté (respektive několik konkrétních důstojníků), jsou zde navzájem odlišeni svými různými pohledy na lidické události a vlastní roli v nich. Podobně pestrá je i formální stránka románu, složeného z řady stylově i žánrově různorodých textových celků, od klasického dialogu přes objektivní podání děje či vnitřní monolog až po formu divadelního scénáře. Sylva Bartůšková – která román Každý své břímě recenzovala již v době jeho prvního vydání na stránkách časopisu Host do domu (Křest krve, HD 1970, č. 7) – si ve svém pozdějším rozboru Křelinova díla všímá také autorova vznosného stylu, využívajícího hojně biblických citátů,  podobenství či symbolických motivů, což podle jejích slov ústí v to, že "historickou skutečnost zničení Lidic zachycuje próza tak, jako by se jí uskutečňovala fantastická vidina z Apokalypsy." Na každý pád se jedná o osobité literární ztvárnění jedné z nejtemnějších osudových kapitol české historie, které si – stejně jako samotný autor – rozhodně nezasluhuje upadnout v zapomnění.

(in Půlnoční expres IX/MMXIV)

POUŽITÉ ZDROJE:

BARTŮŠKOVÁ, Sylva: František Křelina: Každý své břímě, (heslo) in Slovník české prózy (1994), s. 197–199. (ONLINE)
HAVRÁNKOVÁ, Marie: Každý své břímě, (komentář) in F. Křelina: Amarů, syn hadí. Každý své břímě (2003), s. 487–497.
KŘELINA, František: Amarů, syn hadí. Každý své břímě (2003).
TAXOVÁ, Eva: František Křelina, (heslo) in Lexikon české literatury 2/II (K–L) (1993), s. 1013–1016.

Autor: Petr Nagy | pondělí 13.10.2014 10:00 | karma článku: 7,65 | přečteno: 257x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:50

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)