Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Třetí Čapek vzadu vystrkuje bradu

Jméno spisovatele KARLA MATĚJE ČAPKA-CHODA (1860–1927) dnes pohříchu figuruje v početném zástupu českých literátů z přelomu 19. a 20. století, které současný čtenář bez rozmýšlení opatřuje nálepkou některého z dobových uměleckých směrů a z jejichž často rozsáhlé a rozmanité tvorby si dokáže vybavit jeden či dva čítankové tituly. Jaké překvapení však čeká ty, kteří sáhnou po útlé novele VĚTRNÍK z pera tohoto "naturalisty a autora Kašpara Léna mstitele"! 

Karel Matěj Čapek-Chod (1860–1927), přízvisko "Chod" podle svého rodného kraje (narodil se v Domažlicích) přijal proto, aby se odlišil od Karla Čapka, s nímž se potkával mj. v redakci Národních listů

Próza sepsaná na přelomu let 1921 a 1922, která se dočkala nejprve časopiseckého a roku 1923 též knižního vydání, se nyní zásluhou nakladatelství Dauphin vrací po více než sedmdesáti letech (naposledy vyšla v roce 1942) na pulty knihkupectví a s ní se nám dostává do rukou text nemálo výjimečný jak v rámci Čapkova díla, tak v kontextu české literatury vůbec. 

Zkušený čtenář mívá ve zvyku přistupovat k nakladatelským anotacím s jistou nedůvěrou, nutno však podotknout, že označení Větrníku za "jeden z prvních postmoderních textů (ještě před tím, než byla postmoderna vynalezena)" není nikterak přehnané, přinejmenším několik obecných rysů postmoderní literatury – tematizace vlastního aktu psaní, hra s jazykem, mísení žánrů, absurdní humor aj. – totiž v novele Čapka-Choda vskutku nalezneme, ba hrají zde mnohdy klíčovou úlohu. Všechny tyto (post)moderní prvky dotyčné prózy zároveň při dnešní četbě zajímavě kontrastují s jejím osobitým jazykem, ponechaným redaktory svazku záměrně bez větších změn a působícím tak na všech svých rovinách – od tvarosloví přes interpunkci až po slovní zásobu – značně archaicky (v čemž ovšem někteří z nás nepochybně spatřují vítané čtenářské osvěžení).

Čapkova próza je vlastně novelou v dopisech, neboť má podobu sedmera listů psaných vypravěčem neznámé adresátce. Ovšem již tady začíná autorova neotřelá a zábavná hra s textem a jeho případným čtenářem – věrohodně ztvárněný (jednostranný) korespondenční dialog s bezejmennou "milostivou paní" je stavěn do absurdního světla již v úvodu vyzrazenou adresátčinou fiktivností. V podobném duchu se pak nese celá próza, na svou dobu originálně pojímaná jako příběh vypravěčova hledání syžetu a "experimentální studie" určité tvůrčí metody. Jsme tak nejprve svědky volby leitmotivu, kterým se stává titulní větrník (tj. větrný mlýn, větrák, větrná lokomobila), poté stvoření několika vhodných postav a nakonec fabulování možných dějových variant, jež by propojily motiv větrníku s vybranými postavami do jediného příběhu.

Samotné vyprávění, byť je mu v rámci zvolené strategie přidělena spíše podružná úloha, oplývá množstvím zajímavých figur (často v naturalistickém duchu znetvořených), poutavými epizodami (např. humorný příběh o noclehu spisovatele a jeho manželky v neznámém městě), neobvyklými metaforami ("Zásada jednoty míst, času a děje znásilněna pláče v koutě; všechno se událo, jenže jak již řečeno, jindy a jinde.") a štědrým přídělem leckdy až absurdního humoru. Za pozornost také stojí Čapkova nápaditá práce s autorskými poznámkami pod čarou a jeho sympaticky vysoká míra sebeironie ("Čím méně pak ve tvé vlastní hlavě, tím lépe pro tebe: činíš-li nárok na to, abys byl zván dokonalým naturalistou.").

Neméně zajímavou linii tohoto Čapkova díla však představuje spisovatelova polemika se soudobou literární kritikou. Ve svých četných výpadech proti jejím tvrzením a soudům se autor nezdráhá citovat, ba ani přímo jmenovat celou řadu konkrétních osobností v čele se samotným F. X. Šaldou. Z jeho výroků na adresu vybraných českých kritiků (vedle Šaldy třeba F. V. Krejčího nebo "jv", tj. Jindřicha Vodáka), prostých ovšem jakéhokoliv nactiutrhačství, cítíme rozmrzelost spisovatele se šesti křížky na krku a rozsáhlým dílem za sebou, nuceného čelit dlouhodobému nepochopení ze strany literární kritiky, v jejíchž příkrých odsudcích často spatřoval projev zásadního neporozumění dané poetice nebo vliv faktorů mimouměleckých (např. politických). 

Není třeba se nijak obávat tohoto "románu autoanalyticko-synthetického", jak zní – pravda nepříliš vábivý – podtitul Čapkovy novely, v němž lze spatřovat vedle poukazu na sebereflexivnost dotyčného textu i jistou narážku na šaldovský syntetismus brojící (nejen) proti naturalismu. Přestože mnohé z přítomných témat a motivů nalezneme i v dalších Čapkových prózách, a to včetně reflexe vzniku literárního díla (viz jeho román Antonín Vondrejc aj.) a polemiky s literární kritikou (objevuje se již v Čapkově novele Zpověď naturalistova, stylizované jako dopis neúspěšného literáta velkému kritikovi, která vyšla roku 1910 coby součást souboru osmi próz s názvem Nové patero), právě ve Větrníku nacházejí zmíněné prvky vpravdě jedinečný výraz a nijak přitom neumenšují jeho čtivost a zábavnost. Nezbývá proto než doufat, že nové vydání této výjimečné prózy (jež bohužel není prosto chyb) nalezne zasloužené množství čtenářů a třeba též oživí zájem širší veřejnosti o Karla Matěje Čapka-Choda a jeho dílo.

(in Půlnoční expres VIII/MMXIV)

Karel Matěj Čapek-Chod: Větrník. Román autoanalyticko-synthetický. Dauphin, Praha – Podlesí, 2013/2014, 135 stran.

Autor: Petr Nagy | čtvrtek 28.8.2014 10:00 | karma článku: 7,12 | přečteno: 312x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)