Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Sci-fi vnímám jako novost mezi běžností"

Rozhovor s publicistou, spisovatelem, překladatelem a editorem IVANEM ADAMOVIČEM (*1967), mj. spoluzakladatelem a dlouholetým redaktorem sci-fi měsíčníku Ikarie a (spolu)autorem řady knižních titulů (odborných publikací, antologií aj.) mapujících historii českého vědeckofantastického umění a přispívajících k popularizaci tohoto žánru u nás...

 

Společně s Ondřejem Neffem patříte u nás již řadu let k nejznámějším jménům spojovaným s uměleckým žánrem science fiction, pro jehož popularizaci jste po roce 1989 vykonal mnohé coby spisovatel, překladatel, editor, publicista i teoretik. Odkud pramení váš neutuchající zájem o tuto specifickou oblast umění?

Zkoušel jsem si to analyzovat, dokonce na to téma napíšu panu Simkaničovi příspěvek do webového projektu "vzpomínáme na dětství v socialismu". Určitě to byla touha po úniku jinam. Ale nebylo to způsobeno žádným traumatem, ba ani tím reálným socialismem. Možná nudou z obyčejnosti? Asi proto je SF definována Darko Suvinem jako "novum". Novost mezi běžností.

Váš Slovník české literární fantastiky a science fiction (1995) je dodnes stěžejním zdrojem informací pro všechny zájemce o historii těchto žánrů u nás. Od jeho vydání nicméně uplynulo téměř dvacet let – objevil jste během té doby nějaká zapomenutá jména či díla, jež by si zasloužila oživit? Neplánujete pokračování či rozšířené vydání svého slovníku?

Od roku 1995 se seznam staré české SF rozrostl o zhruba 50 %, což je šílené množství. Bylo to díky úsilí skupiny sběratelů, kteří permanentně prolézají antikvariáty a knihovny a sestavují seznamy. Z jejich strany je to i pragmatická činnost; když nějaký z nich najde novou starou knihu tohoto žánru, je aspoň na chvíli jediným, kdo ji ze sběratelů má. Takhle mě například Honza Šťastný upozornil na zajímavé vizionářské eposy Adama Chlumeckého z konce 19. století, vlastně velice raná díla české SF. Rozšíření slovníku bych udělal rád, ale byly by to stovky hodin práce, kterou si nemůžu jako otec rodiny dovolit. Aspoň malou radost jsem si udělal a připravil pro chystanou antologii Na konci apokalypsy seznam veškeré české SF, o které vím. Bude to asi 50 stran droboučké sazby.

Které spisovatele byste označil za skutečné průkopníky české sci-fi?

Záleží v kterém období. A podle jakých kritérií. Souček byl ve své době průkopníkem, stejně jako později Ondřej Neff. Ale i Jarda Veis. Pro někoho to může být třeba i Kulhánek. Pro historika třeba Jakub Arbes či Karel Hloucha... žádná převratná nová jména objevena nebyla. Průkopníky byli vlastně i redaktoři nakladatelství, kteří tomuto žánru přáli, třeba Vojtěch Kantor a Ivo Železný.

Liší se nějak základní periodizace české vědeckofantastické literatury a české literatury 20. století jako takové? A které období před rokem 1989 svědčilo české sci-fi nejvíce?

Oficiální literatura byla natolik ovlivněna vnějšími okolnostmi, že se ty periodizace ani moc neliší. Když se nedařilo obecné literatuře, nedařilo se ani SF, a naopak. Specifikem pro SF bylo snad jen období přelomu 50. a 60. let, kterému říkám "kosmické jaro". Tehdy SF asi jako jediná naplňovala teze o potřebě vědecko-technické revoluce.

Lze v rámci české vědeckofantastické literatury z doby normalizace také rozlišit trojí proud, tzn. tvorbu oficiální, samizdatovou a exilovou, a případně jmenovat čelné představitele těchto tří táborů?

Právě jsem se tím trochu zabýval. Exilová SF byla nepočetná a specifická v tom, že vlastně v exilu platila na vydávanou literaturu jiná pravidla. Nehledělo se tolik na masovost a "čtivost", samozřejmě ani na ideologickou konformnost. Takže vesměs to byly satiry na komunismus pro inteligentního čtenáře. V samizdatu mě napadá snad jen Egon Bondy. Otázkou je, kam zařadit produkci SF klubů, fanziny a sborníky. To byla asi čtvrtá oblast – řekněme literatura šedé zóny.

Do jaké míry se žánr sci-fi, ať už na poli literárním, filmovém či jiném, ukázal být užitečným komunistické propagandě v Československu?

Jak jsem řekl, možná spíš propagandě vědy a techniky, v určitém období. Vyloženě prokomunistické SF vlastně vyšlo jen pár titulů. Překvapilo mě ale, že Zemanova Cesta do pravěku byla financována v rámci boje proti náboženství. Dětičky spatřily celý vývoj tvorstva a mělo jim dojít, že pan farář v kostele s tím stvořením za šest dnů asi kecá.

Encyklopedie literatury science fiction (1994), jejímž jste spoluautorem, nabízí mj. přehled hlavních motivických okruhů vědeckofantastických děl (antiutopie, cestování časem, mimozemšťané atd.) – převažuje některý z těchto námětů (nebo několik z nich) v české literatuře science fiction před rokem 1989?

Po éře kosmického jara převažovala společenská tematika. Výrazná byla antiutopie, buď otevřená, nebo její skryté formy v 80. letech. Roboti a mimozemšťani nám třeba nikdy moc nešli, proč, to snad někdo někdy vyzkoumá. 

K jakým autorům či dílům české předválečné vědeckofantastické literatury se dodnes rád vracíte jako čtenář?

Musím se přiznat, že se k žádným knihám nevracím, považuju to za ztrátu času. Dvakrát jsem přečetl snad jediný román, Den trifidů.

Kromě literatury se zajímáte i o další druhy umění pracující s žánrem sci-fi, například film. Které československé vědeckofantastické snímky hodnotíte nejvýše a proč?

Jako divák si nejvíc užívám ty bláznivé komedie Macourka, Vorlíčka, Nesvadby a Lipského. Obdivuju kostýmy a kulisy Muže z prvního století. Baví mě ale i zapadlá, okrajová díla staršího data. Třeba málo známý mystifikační film Byla jednou jedna budoucnost z roku 1965. 

Mezi Vaše nejnovější počiny na poli české science fiction patří sestavení dvojice antologií české vědeckofantastické literatury, jež vyšly pod názvy Vládcové vesmíru (2010) a Puls nekonečna (2011). Zahrnul jste do nich vybrané texty české science fiction od konce 19. století do konce 70. let, mohou se čtenáři těšit na další díl s prózami z 80., případně též 90. let?

Třetí díl je odevzdaný do Albatrosu. Bude to právě Na konci apokalypsy. Bude obsahovat víc textu, proto se musí zmenšit sazba. Vyjde snad na podzim, ale ještě se uvidí. Začíná povídkou Ondřeje Neffa a končí Vilmou Kadlečkovou, delší povídkou napsanou přímo pro tuto knihu. Nebude to už pro zkušené čtenáře kniha tak objevná jako předchozí dvě, ale ti mladší tam možná objeví pro ně neznámá jména. A jak jsem řekl, velkým bonusem bude ta bibliografie české SF, zatím nejúplnější publikovaná.

(in Půlnoční expres VIII/MMXIV)

Autor: Petr Nagy | pondělí 25.8.2014 10:00 | karma článku: 9,45 | přečteno: 368x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno 

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)