Irma Geisslová (1855–1914)

12. 09. 2013 10:48:45
Portrét české básnířky a prozaičky, autorky intimní a přírodní lyriky, lidovýchovných povídek a knih pro děti.
portrét Irmy Geisslové od Jana Vilímka (publikováno roku 1885 v Humoristických listech)
portrét Irmy Geisslové od Jana Vilímka (publikováno roku 1885 v Humoristických listech)

Narodila se 6. července 1855 manželům Geisslovým v Budapešti (maďarské jméno Irma odpovídá české Marii). Kvůli tomu, že otec byl zaměstnán jako vyšší úředník u železničních drah, se musela celá rodina opakovaně stěhovat. Ten přitom svým dětem nedovoloval v cizině navštěvovat školu a Irmu i její tři sourozence sám vzdělával u nich doma. Brzy po Irmině narození se rodina přestěhovala do Vídně, poté do Brna, Pardubic, České Třebové a nakonec na šest let zakotvila v Praze. Právě tam zemřela čtrnáctileté Irmě matka a dívka se od té doby musela starat o celou početnou domácnost. V roce 1874 zamířila rodina Geisslových zpět do Budapešti a roku 1880 se vrátila do české metropole. Posledním působištěm Irmy Geisslové se stal Jičín, kam se rodina přestěhovala v roce 1884 po otcově odchodu do penze a kde poté Irma žila i po jeho smrti ve velmi stísněných poměrech s rodinou své nemocné sestry. Život nedoceněné básnířky ukončila 27. května 1914 rakovina.

Literatuře se začala Irma Geisslová věnovat během svého druhého pobytu v Budapešti. V Lumíru jí roku 1874 otiskly básně, které ještě prozrazovaly vliv poezie Vítězslava Hálka, a o pět let později jí po doporučení Jana Nerudy vychází knižně první, formálně již vyspělá sbírka intimní lyriky s názvem Imortely (orig. Immortelly, 1879), věnovaná převážně vzpomínkám na zesnulou matku a ztracenou lásku a doplněná několika básněmi inspirovanými pobytem v přírodě. Přírodní lyrika pak převládá například v její sbírce Z Podkrkonoší (1889), kam Geisslová zařadila i několik lyrickoepických básní mytizujících vznik některých skalních útvarů v Českém ráji. Její další publikovaná básnická tvorba – ve sbírkách Divoké koření (1881), Luční kvítí (1882), Lipové květy (1892) – zahrnuje skladby s tematikou vlastenectví, přírody i historie, ovšem již výrazně nepřesahuje tehdejší standard. Poplatné dobovým konvencím bylo též její dílo prozaické, uveřejňované v časopisech a kalendářích a obsahující jednak výchovně a vlastenecky orientované povídky, jednak didakticky zaměřenou tvorbu pro děti. Přínosem Geisslové coby prozaičky bylo ovšem uvedení železničářského prostředí do české literatury. Přispívala také do celé řady periodik (Česká včela, Česká mládež, Domácí hospodyně, Květy, Lumír, Osvěta, Ženské listy aj.)

Subjektivní a teskná poezie Imortel, dnes nejoceňovanějšího díla Irmy Geisslové, nenašla u soudobé kritiky pochopení, teprve v šedesátých letech minulého století – díky péči a zájmu básníka, editora a literárního historika Ivana Slavíka, který také připravil výbor jejích textů z pozůstalosti pod názvem Zraněný pták (1978) – došla tato její sbírka i další verše z rukopisné pozůstalosti jistého uznání odborné veřejnosti pro svou spontánnost a opravdovost citu a sama básnířka začala být označována za významnou předchůkyni poezie let devadesátých, zejména pak české dekadence.

(viz Půlnoční profily)

LITERATURA:

(1) HOFMANOVÁ, Jana: Irma Geisslová. Básnický objev naší doby (2005), 54 stran.
(2) HOLUB, Daniel: "Irma Geisslová", (heslo) in Lexikon české literatury I (A-G) (1985), s. 792–793.

ODKAZY:

Irma Geisslová: Temno nade mnou (výbor z básnické tvorby 1874–1914)

Autor: Petr Nagy | čtvrtek 12.9.2013 10:48 | karma článku: 11.45 | přečteno: 580x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.05 | Přečteno: 166 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.26 | Přečteno: 307 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 344 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 148 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 635

věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...